ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το «Κεντρικόν» και το «Ομήρειον»

Στη Σμύρνη
Τα σχολεία θηλέων που ιδρύθηκαν στη Σμύρνη τον 19ο αι.  αποσκοπούσαν, όπως όλη η εκπαίδευση της εποχής για κορίτσια, στην εθνική διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών και την προετοιμασία τους για τον ρόλο της συζύγου και μητέρας με τις απαραίτητες σχετικές γνώσεις για τη σωστή αγωγή των παιδιών τους, την τέχνη ραπτικής, εργοχείρων κ.ά
Το Κεντρικόν Παρθεναγωγείον
Απολυτήριο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου
 Το Κεντρικόν Παρθεναγωγείον Σμύρνης ιδρύθηκε το 1830 ως Παρθεναγωγείο της Αγίας Φωτεινής. Ήταν το πρώτο σχολείο θηλέων στη Σμύρνη.  Λειτούργησε ως αλληλοδιδακτικό, πρωτοστεγάστηκε σε δωμάτιο του «Γραικικού Νοσοκομείου» και από το 1837 στεγάστηκε σε οίκημα μέσα στον περίβολο του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής, γι’ αυτό και ονομαζόταν «παρθεναγωγείο της Αγίας Φωτεινής». Αργότερα μετονομάστηκε σε «Κεντρικόν Παρθεναγωγείον».  Από το 1886 εγκαταστάθηκε σε δικό του κτίριο.  Από το 1874 κατέστη πλήρες γυμνάσιο και επόπτευε τα υπόλοιπα παρθεναγωγεία  της Σμύρνης. Από το 1886 απέκτησε δικό του κτίριο. Σημαντικές διευθύντριες του σχολείου υπήρξαν η Σαπφώ Λεοντιάδου, η Σπετσιώτου, η Σαπφώ Λαίλιου, η Καρολίνα Σμολένσκι, η Ουρανία Δούκα. Το 1922, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο είχε εξατάξιο δημοτικό σχολείο (με εννέα τμήματα), τριτάξιο διδασκαλείο (με τέσσερα τμήματα), γυμνάσιο θηλέων, διδασκαλείο νηπιαγωγών και σχεδιαζόταν η ίδρυση επαγγελματικής και οικοκυρικής σχολής.
Το Ομήρειον Παρθεναγωγείον
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ομηρείου Παρθεναγωγείου Σμύρνης
Το 1881, αντιδρώντας στα ξένα εκπαιδευτήρια θηλέων,  που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία για προσηλυτικές προθέσεις, ιδρύθηκε το «Ομήρειο Παρθεναγωγείο», στοχεύοντας να προσφέρει ποιοτική και ελληνοπρεπή εκπαίδευση στα κορίτσια των ανωτέρων κοινωνικών τάξεων της Σμύρνης και να τα ελκύσει από τα ξένα παρθεναγωγεία. Περιλάμβανε νηπιαγωγείο, ελληνικό σχολείο και πεντατάξιο κλασικό γυμνάσιο. Ακολούθησε και ίδρυση διδασκαλείου, που δεχόταν υποτρόφους  απ’ όλη τη Μικρά Ασία και τις εκπαίδευε να γίνουν δασκάλες επιστρέφοντας στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Στη Νέα Σμύρνη
Από το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Σμύρνης
Τα σημερινά 2ο και  3ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Σμύρνης φέρουν από το 1973 αντιστοίχως την επωνυμία «Ομήρειο» και «Κεντρικό», σε ανάμνηση των ιστορικών παρθεναγωγείων της Σμύρνης.  Γυμνάσιο Θηλέων στη Νέα Σμύρνη υπάρχει από το 1964, όταν το τμήμα θηλέων αποσπάσθηκε από το μεικτό τότε Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής και αποτέλεσε αυτοτελές γυμνάσιο. Το νέο Γυμνάσιο Θηλέων στεγαζόταν σε κτήριο κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το κτήριο αυτό εθεωρείτο ακατάλληλο για σχολική χρήση και ο Σύλλογος Γονέων έκανε κρούσεις στην τότε κυβέρνηση να χτιστεί ένα καινούριο σχολικό συγκρότημα. Έτσι το 1967 θεμελιώθηκε νέο σχολικό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Νικομηδείας και Τραπεζούντος. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον Δήμο και η μελέτη ήταν του τεχνικού γραφείου Α. Μπίρη.  Το 1971 εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο αυτό σχολικό συγκρότημα ως Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων.


Πλακέτα όπου αναγράφεται «Ομήρειον» στην είσοδο του παλαιού Α΄ Γυμνασίου Θηλέων Νέας Σμύρνης





Είσοδος των 2ου και 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Σμύρνης. Διακρίνονται οι ταμπέλες με τις επωνυμίες «Ομήρειο» και «Κεντρικό»

 
Το 1974,  χωρίστηκε σε δύο σχολεία λόγου της αύξησης του αριθμού των μαθητριών, στο 2ο και στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης.  Πήραν τότε τα δύο σχολεία τις επωνυμίες, το μεν ένα “Ομήρειο” το δε άλλο “Κεντρικό”, αναβιώνοντας έτσι τα δύο σπουδαία παρθεναγωγεία της Σμύρνης. Τη μετονομασία των σχολείων θηλέων πέτυχαν, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, οι σύλλογοι φοιτησάντων στα αντίστοιχα σχολεία της Σμύρνης.  Από τη σχολική χρονιά 1979-1980, τα σχολεία αυτά έγιναν μεικτά, όπως όλα τα σχολεία της χώρας, και άρχισαν να εγγράφονται και αγόρια.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης


Κωνσταντίνα Βασσάλου

2109338898 - 6978472152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου