ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Εκπαίδευση: Σκοπός η μετάδοση γνώσεων στους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς

28 Μαΐου 2013 11:22 μμ 
Προβλήματα και προοπτικές της εκπαίδευσης.
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την εκπαίδευση γίνεται στο Ρέθυμνο 28-30 Μαΐου και γι’ αυτό το λόγο Έλληνες πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί από έντεκα χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής βρίσκονται στην πόλη μας. 


Το καλωσόρισμα έγινε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» και οι πανεπιστημιακοί είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο εργαστήρι και να δουν από κοντά την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, ενώ σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του συμποσίου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα του Εργαστηρίου για την Μελέτη και την Έρευνα της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών στους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς.
Καθηγητές από τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Κένυα, την Ουγκάντα, το Ταϊβάν, την Κίνα, τον Καναδά, την Αμερική, την Αγγλία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία θα ανταλλάξουν απόψεις με Έλληνες επιστήμονες σε διάφορα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και το διδασκαλικό επάγγελμα. Το συμπόσιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της συνεργασίας της Ελλάδας με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αυτών των χωρών.

Ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Αγωγής Αντώνης Χουρδάκης μίλησε για το συνέδριο που γίνεται και συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά: 
 «Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα το Εργαστήριο για τη μελέτη και την Έρευνα της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος οργανώνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο πάνω σε θέματα εκπαίδευσης και εκπαίδευσης εκπαιδευτικών. Φιλοξενούμε στο Ρέθυμνο και το Πανεπιστήμιο συναδέλφους ειδικούς στα θέματα αυτά από πολλές χώρες του κόσμου και εξαιρετικούς συναδέλφους από δέκα Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Ο στόχος μας είναι να δούμε με τους ειδικούς πώς γίνεται η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στον κόσμο, ποια προβλήματα έχει, πώς αυτή εντάσσεται μέσα στα γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης, πώς εκείνοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά και πώς εμείς και πιστεύω πως η κοινή συνισταμένη θα μας δώσει τελικά τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να βγούμε από την κρίση, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πανεπιστημιακή – εκπαιδευτική. 
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι οι σύνδεσμοί μας οι οποίοι ακριβώς θα εμπλακούν στη μεγάλη δράση που έχουν ήδη εξαγγείλει, δηλαδή την ανάπτυξη ενός διεθνούς κέντρου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο κέντρο του Ρεθύμνου, όπου θα φιλοξενηθούν τα υλικά που θα μας στείλουν οι άνθρωποι αυτοί για να δημιουργηθούν ερευνητικά κέντρα από τις διάφορες χώρες και θα είναι ανοιχτά όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, αλλά για όλους τους Ρεθεμνιώτες».

Ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καρράς υπογράμμισε σε δήλωσή του: «Το συνέδριο αυτό διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος και αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις που θα μας βοηθήσουν μέσα από τις καλές πρακτικές του παρελθόντος να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας στο μέλλον. 
Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του εργαστηρίου. Στη συνέχεια, στη δεύτερη μονάδα μας στο Διεθνές Κέντρο Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος στο κέντρο της πόλης, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τακτικές, να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο, όπου όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, όλη η γνώση που αυτή την στιγμή είναι δυνατόν να συσσωρευτεί σε ένα συμπόσιο, θα περάσει μέσα από το κέντρο αυτό και ελπίζουμε να καταλήξει ως προτάσεις στα σχολεία μας. 
Το Ρέθυμνο γίνεται το κέντρο του κόσμου, έχουμε φιλοξενούμενους από περισσότερες από είκοσι χώρες και πιστεύουμε ότι θα είναι πρεσβευτές όχι μόνο καλών πρακτικών και γνώσεων από τις χώρες τους, αλλά θα έχουν και πολλά καλά να μεταφέρουν από την Ελλάδα στις χώρες τους».

Ο πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Τσαρλς Βολχάτερ συμμετέχει στο 1ο  διεθνές συμπόσιο και διαθέτει γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και την ανάγκη που υπάρχει να εξελιχθεί αυτό όσο το δυνατόν καλύτερα:
 «Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Προχωράμε σε μια εποχή που αλλάζει η γνώση και η οικονομία θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην παραγωγή της γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση θα παίξει ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι πολύ σημαντικό. Η εκπαίδευση λέμε ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής διδασκαλίας. Στην Ουνέσκο λένε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει στο ύψιστο επίπεδο. Υπάρχουν διαφορές αλλά και κοινά προβλήματα στις χώρες ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Αφρική προκειμένου να καλυτερέψουν τα πράγματα θα πρέπει να εκπαιδευτούν 18 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί. 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εκπαίδευσης. Το συμπόσιο που έχει τη βάση του στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα συνεισφέρει πολύ όσον αφορά την έρευνα και τη μελέτη της εκπαίδευσης».

Μαρία Ιερωνυμάκη
Πηγή :rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου