ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Συνεργασία και ομαδικότητα: η απάντηση των μαθητών στο «γκρίζο» της κρίσης



Με το παραπάνω μήνυμα οι μαθητές του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Τζακάρτα κάνοντας περήφανους την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι μόνο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας, έκλεισαν την ημερίδα που διοργάνωσε   η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας  (ΠΔΕΔΕ) στα πλαίσια του φετινού  16ου FORUM Ανάπτυξης 2013.

Οι μικροί μαθητές και ο προπονητής του κ. Ανέστης Βοβός ως, «επίσημοι προσκεκλημένοι» της συνεδριακής εκδήλωσης της ΠΔΕΔΕ, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους και τις εντυπώσεις τους από το «μαγικό» ταξίδι στον κόσμο της ρομποτικής,  η νικηφόρα πορεία του οποίου ξεκίνησε από τον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρας και κορυφώθηκε με τη διάκριση τους στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλος Γιώργος ο οποίος αναφέρθηκε στον αποφασιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην προώθηση της καινοτομίας και στην ανάδειξη ενός περισσότερο εξωστρεφούς χαρακτήρα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον επισήμανε ότι η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί πρόκληση για την σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα καθώς προωθεί την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων στους μαθητές καλλιεργώντας συγχρόνως πνεύμα συλλογικότητας, ομαδικότητας και αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια, η κ. Χριστοπούλου Σοφία, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπαίδευσης, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της Ρομποτικής, η οποία έλκει τις ρίζες της από την αρχαιότητα με πρώτη αναφορά την Ηλιάδα του Ομήρου και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το άνοιγμα του σχολείου στην ευρηματικότητα και την καινοτομία.
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Βοβός και οι μικροί μαθητές οι οποίοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς υψηλού επιπέδου, τόσο από άποψη διοργάνωσης όσο και ανταγωνισμού, καθώς και τα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε στης εξής δήλωση: «Η φετινή παρουσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο 16ο FORUM Ανάπτυξης 2013 είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συμμετέχουν και καταθέτουν τις εμπειρίες τους οι μαθητές του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και ο προπονητής τους κ. Ανέστης Βοβός οι οποίοι εκπροσώπησαν, όχι μόνο την περιφέρειά μας αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και μάλιστα κατάφεραν να επιτύχουν μια πολύ υψηλή θέση.
Η παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει ότι στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η γενικευμένη παραίτηση, η απαισιοδοξία και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε πρόσωπα και θεσμούς  υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που καινοτομεί, που αναζητά νέα μονοπάτια έκφρασης και δημιουργίας μακριά από μικρότητες και μεμψιμοιρίες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για τη μετάβαση από τον πολιτισμό της ατομικότητας στον πολιτισμό της συλλογικότητας, με το σχολείο, την οικογένεια και την ίδια την κοινωνία να πρωταγωνιστεί, εκφράζεται ηχηρά μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η νέα γενιά.
Ως εκ τούτου, καλώ κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να ενθαρρύνει την ενεργητική συμμετοχή των νέων σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις που υποστηρίζουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα καθώς η όρεξη, το μεράκι και ο ασίγαστος ενθουσιασμός τους μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας, αυτή φορά σε πιο στέρεες βάσεις».
Πηγή: esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου