ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου Από τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου έως το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης


4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Από τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου έως το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης

Ημερομηνίες διεξαγωγής των εργαστηρίων: Νοέμβριος 2013 - Απρίλιος 2014
Ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ: Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οι έφηβοι γράφουν, παίζουν και βλέπουν θέατρο φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων τους. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου δίνει το βήμα στα θεατρικά κατορθώματα της νέας γενιάς!


Με κεντρικό τίτλο «Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» η Στέγη και η ομάδα Grasshopper-Youth, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σοφίας Βγενοπούλου, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου.

Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων, ως ο επίσημος θεσμός Εφηβικού Θεάτρου. Με τον ενθουσιασμό, τη δυναμική, αλλά και την εμπειρία των τριών προηγούμενων επιτυχημένων φεστιβάλ, η Στέγη προσκαλεί και φέτος τους εφήβους να δημιουργήσουν κείμενα που θα εκφράζουν τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους, κείμενα τα οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν κατόπιν στη σκηνή. Στόχος είναι η παραγωγή θεατρικής γραφής υψηλής ποιότητας για έφηβους –και όχι μόνο– χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το ταλέντο της νέας γενιάς, πάντοτε σε συνεργασία με έμπειρους ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου.

Οι σχολικές ομάδες, που θα επιλεγούν κατόπιν αίτησης, θα συμμετέχουν δωρεάν σε έναν κύκλο εντατικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο χώρο του σχολείου τους.
Για όσες ομάδες συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της εφηβικής παράστασης Το Τρένο του Λένου Χρηστίδη, που ανεβαίνει στη Στέγη την περίοδο 2013-14. Το έργο αυτό γράφτηκε από τον συγγραφέα μαζί με τη θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2013 στη Στέγη, όπου και παρουσιάστηκε από τους μαθητές.

Και το φετινό φεστιβάλ αναζητά μια ποικιλία μορφών θεατρικής έκφρασης για τους εφήβους και περιλαμβάνει:
Νεοελληνικά έργα που θα γραφτούν από επιλεγμένους συγγραφείς μετά από τα εργαστήρια με τις αντίστοιχες σχολικές ομάδες που θα τα παρουσιάσουν.
• Μεταφρασμένα έργα, σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού, όπως το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.
Έργα που θα προκύψουν από τεχνικές θεατρικής γραφής και αυτοσχεδιασμούς των αντίστοιχων σχολικών ομάδων που θα τα παρουσιάσουν (θέατρο επινόησης).

Τα εργαστήρια θα έχουν τη μορφή εβδομαδιαίων συναντήσεων και θα συντονίζονται από την Grasshopper-Υouth και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Καλλιτέχνες του θεάτρου, ηθοποιοί, θεατρικοί συγγραφείς, δραματουργοί και σκηνοθέτες θα κατευθύνουν τους μαθητές, ώστε μέσα από τη δημιουργική έκφραση και τους αυτοσχεδιασμούς να δημιουργήσουν τα δικά τους, πρωτότυπα θεατρικά κείμενα. Κατόπιν, και μετά από σκηνοθετικές οδηγίες, τα κείμενα αυτά θα πάρουν σταδιακά τη μορφή παράστασης, ενώ στην τελική ευθεία προς το Φεστιβάλ οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή και με το τεχνικό μέρος της προετοιμασίας, το σχεδιασμό των φωτισμών και του ήχου.

Η δράση ολοκληρώνεται το τριήμερο 11-13 Απριλίου 2014, ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, οπότε όλες οι σχολικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης!

Με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, οι έφηβοι θα ανήκουν πλέον επίσημα σε μια «θεατρική ομάδα», που με τις απαραίτητες γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία θα μπορεί να ανεβάσει και άλλες πολλές παραστάσεις στο μέλλον.
Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Προϋποθέσεις:
Οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@sgt.gr, είτε τηλεφωνικά στο 213-017-8002. Οι απαντήσεις θα δoθούν μέχρι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται δωρεάν.
Συντονισμός & Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου